AYRINTILARIN GİZEMİ: AYASOFYA
Trabzon Ayasofya, Trabzon İmparatorluğu krallarından 1. Manuel Komnenos zamanında  (1238-1263) inşa edilmiştir. 1427 yılına tarihlenen çan kulesi yapının batısında yer almaktadır. Kilisenin kuzeyinde bulunan üç apsisli şapel kalıntısı ise daha erken bir döneme aittir. Fatih Sultan Mehmet’in Trabzon’u fethini takiben yapı, camiye çevrilmiş ve vakıf eser olmuştur.
TRABZON MÜZESİ
YAVUZ SULTAN SELiM
Büyük Türk Padişahı Yavuz Sultan Selim 1489-1511 yılları arasında Trabzon’da 22 yıl Valilik yapmıştır.1491 yılında Trabzon surlarını onartmış, askerin sayısını artırmış ve donanımına önem vermiştir. Anadolu’da ve Trabzon çevresinde gelişen olaylar karşısında, Çerkezistan ve Gürcistan’a akınlar yapmıştır. Trabzon’da en uzun Sancak - beyliği (Valilik) yapmış olan Yavuz, edebiyatla da yakından ilgilenmiştir.
TRABZONSPOR MÜZESİ
Maraş Caddesi Halkevi Sokaktaki Sadri Şener Sosyal Tesisleri Binasının 2. Katında yer almaktadır.
CEVDET SUNAY MÜZESİ
İlimizin Çaykara İlçesine 21 km uzaklıkta bulunan, Çaykara-Sultan Murat Yaylası yolu üzerindeki Ataköy Beldesi’ndedir. 1900 yılında Ataköy’de doğan, Genelkurmay Baş-kanlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 5. Cumhurbaşkanlığı ve Kontenjan senatörlüğü yapmıştır. 1982 yılında ölen İlimizin yetiştirdiği devlet adamı Cevdet Sunay’ın doğduğu ev, restore edilerek 2001 yılında Cevdet Sunay Evi Müzesi olarak ziyarete açılmıştır.
İPEKYOLU MUSEUM
Modern Müzecilik anlayışında müzelerin değişik açılardan toplum için önem taşıdıkları görülmektedir.
ATATÜRK'ÜN MAL VARLIĞINI ULUSA ARMAĞAN ETTİĞİ KÖŞK
Köşk, 19. yüzyıl başlarında Trabzon’a hakim Soğuksu Sırtları'nda Konstantin Kabayanidis tarafından yazlık olarak yaptırılmıştır. Avrupa ve Batı Rönesans mimarisinin etkilerini taşıyan binada büyük ve gösterişli Avrupa simgeleri kullanılmıştır. Köşkün giriş katında oturma odası, dinlenme odası, yemek odası ve misafir odası bulunmaktadır. Birinci katta çalışma odası, büyük yatak odası, bekleme odası ve toplantı odası vardır.
Explore Trabzon © 2024