TAKALARIN HAYATA GÖZÜNÜ AÇTIĞI YER: ÇAMBURNU
Çamburnu, Trabzon'a 49 km. Sürmene ilçesine ise 6 km uzaklıktadır. Gökçesu, kutlular ve kemerli köylerini de içinde bulunduran bu beldenin en önemli özelliklerinden birisi sarı çam ağaçlarının deniz seviyesine kadar indiğinin görüldüğü dünyada bulunan iki yerden birisi olmasıdır. Ağaçların arasından deniz kıyısına doğru inerken dalgaların sesi ve aşağıda nasıl bir güzelliği göreceğinizi düşünürken bir bakmışsınız ki deniz kenarındasınız. Tertemiz yapısıyla dikkat çeken denizi görenler ege sahillerini hatırlayarak bu plajın mavi bayrağa sahip olup olmadığını sorarlar. Cevabımız evet bu eşsiz sahile mavi bayrak verilmiştir fakat sahile gösterilen ilginin eksikliği nedeniyle kriterlere uymadığı gerekçesiyle Karadeniz'de tek mavi bayrağa sahip olan bu koy mavi bayrağını kaybetmiştir cevabını veririz. Denizde dalgaların her sahile vurup çakıl taşlarını geri çekişinde çıkan ses sizi çok uzaklara getirecek. Akşam saatlerinde Karadeniz'in muhteşem gün batımlarından biri de burada yaşanır. Kış döneminde sahile inmemenizi tavsiye ederim çünkü dalgalar size sahilde adım atacak yer bırakmayacaktır.
Devlet yeni sahil yolu yaptığı sırada bu sahili korur ve yolu tünel ile birlikte dağın içinden geçirir. Trabzon tarafından gelirken tüneli geçtikten sonra sola dönerek yaklaşık 200 m sonra sola dönülür ve sağ tarafta Çamburnu'nu görürsünüz. Aracınızı park edecek yerin yanı sıra, yiyecek ve içecek ihtiyaçlarınızı da karşılayacak bir tesis vardır.
Çamburnu, Sürmene ilçesine bağlı, Gökçesu, Kutlular, Kemerli, Kuşluca köylerini içine alan bir sahil beldesidir. Beldenin eski adı Sargona idi. 1967 yılında tesis edilen Çamburnu Mesire Yeri, 5,1 hektar büyüklüğünde, günübirlik gezinti ve pikniğe elverişlidir. Çamburnu, yağmurlu, güneşli, puslu havası ile genellikle üç mevsimi bir arada yaşar. Beldenin ekonomisi tarım ve gemiciliğe dayalıdır.