Doğu Karadeniz Bölgesi'nin Metropol nitelikli illerinden Trabzon'un şirin ilçesi Of'u tarihsel, Kültürel, Ekonomik ve Siyasal anlamda anlatmak için değil sayfalar kitaplar da yetmez. Coğrafi ve stratejik yapısıyla tarihe her dönem adını kalın harflerle yazdırmayı başarabilen Of ilçemiz, Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası her dönem öne çıkmıştır.
Of'un tarihine bakıldığında Mitoslu denizcilerce kurulan şehirler arasında yer aldığı ve M.Ö. 312'de Pontus krallığı sınırlarına girene kadar bağımsız olduğu yayımlanmakta olup bunu doğrulayan kesin kaynak yoktur.
Trabzon şehri Of ile birlikte Müslüman Türklerin eline geçtiği 1461 yılına kadar Of'ta sırasıyla Koloniciler, Persler, Selefkiya Krallığı, Pontus Krallığı, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu ve Trabzon Rum Pontus İmparatorluğu hakim olmuştur.
Of tarihinin en önemli başarısını Milli mücadeleyi başlatarak elde etti. 1.Dünya savaşı sırasında Doğu Karadeniz'de cephe açan Ruslar, rahatlıkla Of'u geçeceklerini düşünerek çıktıkları yolda mart 1919'da ummadıkları bir direnişle karşılaşarak büyük kayıplar verdi. Bu mücadeleye çevre kasaba ve köylerden de katılanlar oldu. Asıl amacı Karadeniz üzerinden Erzurum bölgesine geçerek bölgesel kuşatmayı planlayan Rus orduları Of direnişi sayesinde bu amaçlarına ulaşamayınca yeni planlar yapmak zorunda bırakıldı. 2 yıl esaret altında kaldı. 28 Şubat 1918'de tekrar Türk yönetimine geçti.